Stödstrumpor
Stöd- och kompressionsstrumpor är en enkel och effektiv lösning för att minska svullnad, trötthet och öka blodcirkulationen i fötter och underben. Hos Rehaboteket hittar du ett noggrant utvalt sortiment i olika kompressionsklasser och stilar, anpassade för både vardag, arbete och speciella tillfällen. Med vår expertis och höga kvalitetskrav kan du vara säker på att få strumpor som ger rätt stöd, komfort och effekt i varje steg!

Stödstrumpor i olika kompressionsklasser
Stödstrumpornas syfte är att dagligen förbättra cirkulationen i fot och underben för att hjälpa till med ett optimalt återflöde. Rätt konstruktion på en stödstrumpa hjälper effektivt till med att minska svullnaden och vätskeansamling i fot och underben. För att stödstrumpan skall ge önskat stöd så är det viktigt att förstå hur trycket måste fördelas för optimal funktion. En kompressionsklass indikerar vilket tryck strumpan ger över fotleden och underbenet och finns i klass 1 till 3.
- Klass 1
Klass 1 är den vanligaste kompressionsprofilen för stödstrumpor och ger ett kompressionstryck på 15–21 mmHg.
- Klass 2
Klass 2 ger ett tryck mellan 20–30 mmHg och kallas även för medicinska stödstrumpor.
- Klass 3
Klass 3 ger högre kompression, förskrivs ofta i samband med en medicinsk behandling. Ger ett tryck runt fotleden och benen på 30–40 mmHg.
Stödstrumpor för olika aktiviteter och tillfällen
Stödstrumpor hjälper till att minska svullnad och trötthet i fot och ben. Fler och fler upplever strumpornas enkla men effektiva fördelar vid problem med svullnad och trötthet i ankel och underben. Idag finns det flera moderiktiga strumpor i roliga färger och mönster för att hitta strumpor för alla tillfällen.
Stödstrumpor för gravida
En stödstrumpa för gravida hjälper effektivt till att minska svullnaden under graviditeten. Många gravida utvecklar även lättare åderbråck under graviditeten som en direkt effekt av den försämrade cirkulationen i fot, ankel och underben. Stödstrumpor för gravida är ofta en väldigt uppskattad behandlande produkt som ofta hjälper förbättra återflödet.

Stödstrumpor vid arbete
Det moderna stillasittande arbete eller långa arbetspass på stående fot ökar risk för att utveckla svullnad och trötthet, ömhet i ben och fot. Om vadmuskeln är inaktiv under en längre period försämras cirkulationen i benen med ökad risk för svullnad i fot och underben. En stödstrumpa av säkerställd kvalitet och funktion är ett effektivt sätt att förbättra återflödet vid stående eller stillasittande arbete.

Stödstrumpor dagligen
Alla som upplever trötthet, svullnad och ömhet i ankeln och underbenen kan med fördel använda stödstrumpor istället för vanliga korta strumpor. Det finns flera olika problem i ankeln och underbenet som en stödstrumpa effektivt hjälper b.la. trötthet, molvärk och upplevelsen av tunga ben, svullnad i ankeln och underbenet, åderbråck eller ytliga blodkärl, upplevd dålig cirkulation i foten med ofta kallare tår.

Vanliga frågor
Stödstrumpor används idag av många istället för vanliga korta strumpor. Fler och fler upplever strumpornas enkla men effektiva fördelar vid problem med svullnad och trötthet i ankel och underben. Moderna stödstrumpor tvättas på samma sätt som vanliga strumpor, maskintvätt 60°. Tvätta strumporna varje dag så förlängs strumpans livslängd.
Strumporna skall inte strykas då värmen kan förstöra strumpans struktur men kan tumlas som vanligt.
Att köpa stödstrumpor med kompressionsklass 1 är numera väldigt enkelt. Det finns flera tillverkare som uppfyller CE märkets högt ställda krav. Dessa tillverkare har ofta en avancerad mätutrustning i sina tillverkningar för att alltid säkerställa varje individuell stödstrumpas funktion och kompressionsprofil. Att köpa stödstrumpor okontrollerade tillverkare är inte att rekommendera utifrån att en felaktigt tillverkad stödstrumpa inte ger önskar effekt.
För att köpa stödstrumpor i rätt storlek utgår man från skostorleken i förhållande till två omkretsmått. Ett mått är runt ankeln där strumpan har högst tryck och det andra måttet är runt vaden. Notera dina omkretsmått och för över måtten till stödstrumpans storlekstabell för att hitta rätt storlek för dig.
En korrekt tillverkad stödstrumpa har ett så kallat graderat tryck, strumpor med ett graderat tryck har ett avtagande tryck från fotleden upp mot knät. Trycket skall vara högst runt ankeln på och skall sedan minska på väg upp mot knäleden. Om en stödstrumpa klass 1 har ett uppgivet tryck på 15–21 mm Hg innebär det att det är trycket som stödstrumpan ger runt ankeln. Från ankelpartiet minskas stödet (trycket) upp över underbenet och ger ca 80 % av trycket mitt över vaden och endast 50 % av trycket över strumpans övre avslutande del.
Om stödstrumpan inte är tillverkad med graderad kompression så kan strumpan ge motsatt effekt och i vissa fall bidra till ökad svullnad. Feltillverkade stödstrumpor är svåra att identifiera för ett otränat öga.
För att försäkra sig om att stödstrumpan är rätt tillverkad finns det olika kvalitetssäkringar som tillverkarna måste följa. En kvalitetssäkring är till exempel CE märket. Alla strumpor som vi säljer på Rehaboteket är noggrant utvalda med kvalitet och funktion som två viktiga parametrar, vilket gör att du kan känna dig trygg när du köper stödstrumpor hos oss.
Om venklaffarna har vidgats i underbenet så innebär det läckage i klaffarna vilket orsakar svullnaden. När man använder strumpor hjälper strumpans tryck / kompression till att hålla ihop venklaffarna vilket ofta innebär en normal funktion med en direkt minskad svullnad i anklar och underben. Kompressionsstrumpans graderade funktion innebär att trycket runt fotleden är högre än trycket runt vad och underben, vilket bidrar till ett optimalt stöd för svullna anklar och underben.
För att välja rätt kompressionsstrumpor behöver man mäta omkretsmåttet runt ankeln och även vaden. Dagens tillverkare har även med ett mått avseende skostorlek men det rekommenderas alltid att man mäter sin kompressionsstrumpestorlek med omkretsmåtten. De korrelerar ofta med skostorleken.
Om man svullnar i ankel och underben så är det rekommenderat att måttet tas på morgonen då svullnaden alltid är som minst. Om man mäter in svullnad i måttet kommer kompressionsstrumpan inte att ge rätt kompression vilket påverkar funktionen.
Vid kraftigare ben finns det strumpor som är extra vida. De extra vidare modellerna tillåter rätt kompression över underbenet vid alla tillfällen.