Kompressionsstrumpor
Kompressionsstrumpor är den enklaste och effektivaste behandlingen för svullna, trötta anklar och underben. Hos Rehaboteket erbjuder vi ett komplett sortiment av kompressionsstrumpor i olika design och kompressionsklasser.
Kompressionsstrumpor
Kompressionsstrumpor är en väl beprövad och bevisad metod för att öka blodcirkulationen i fot, anklar och underben vid problem med svullnad och trötthet i benen. Hjärtat är själva pumpen i kroppen som bidrar till ett konstant flöde i samverkan med muskulaturen. I underbenen utgör vadmusklerna en bidragande muskelpump som effektivt hjälper till att pumpa blodet upp från foten och anklarna tillbaka till lungorna för syresättning.
Återflödet i benen sker genom venerna. Inne i benens vener finns det klaffar som hjälper till med att blodet skall enkelt och smidigt transporteras tillbaka till hjärtat. Klaffarna är viktiga utifrån att gravitationen annars skulle bidra till att mycket av blodet skulle stanna kvar i foten. Vid problem med venklaffarnas täthet kan läckage uppstå vilket medför att vätska ansamlas nedanför läckaget i foten och anklarna, vilket vi upplever som svullnad. Läckande klaffar benämns ofta som åderbråck eller venös insufficiens och syns ofta på underbenen som slingriga och i vissa fall utvidgade kärl. Åderbråck i nedrebenen är relativt vanligt och ofarligt och kan effektivt förebyggas med hjälp av kompressionsstrumpor.
Olika kompressionsklasser
Kompressionsstrumpor är en väl beprövad och bevisad metod för att öka blodcirkulationen i fot, anklar och underben vid problem med svullnad och trötthet i benen. Kompressionsstrumpor tillverkas i olika kompressionsklasser i enhet mmHg vilket är ett mått på hur mycket stöd kompressionsstrumpan ger runt anklarna och underbenet.
Kompressionsklass 1
Ger ett varierat tryck mellan ca 10–20 mmHg och är den vanligaste strumpan för vardaglig användning med god effekt för att förebygga svullnad och trötthetssymptom i ben och fotled. Strumpor i kompressionsklass 1 används även för att förebygga till exempel åderbråck och är den vanligaste stödstrumpan som används vid stillasittande arbete och även vid långresor med flygplan.
Kompressionsklass 2
Ger ett tryck mellan 20–30 mmHg och kallas även för medicinska stödstrumpor. Kompressionsklass 2 innebär är trycket, stödet från strumpan, är högre vilket innebär effektivare stöd. Stödstrumpor med kompressionsklass 2 ger ett betydligt högre tryck runt foten och underbenet och är ofta ordinerade av sjukvårdspersonal i samband med mera omfattande problem av exempelvis ödem i fot och underben, venös insufficiens, pre och postoperativ behandling. Strumpor klass 2 är ofta måttanpassade direkt efter personen.
Kompressionsklass 3
Ger ett tryck runt fotleden och benen på 30–40 mmHg och är alltid förskrivna av en läkare. Strumpor med klass 3 skall måttanpassas för bästa resultat och används ofta för ödembehandling, lymfödem och omfattande kronisk venös insufficiens. Kraftigare stödstrumpor med kompressionsklass 3 används även för behandling av bensår och utvecklade liggsår.
Vanliga frågor
Om venklaffarna har vidgats i underbenet så innebär det läckage i klaffarna vilket orsakar svullnaden. När man använder strumpor hjälper strumpans tryck / kompression till att hålla ihop venklaffarna vilket ofta innebär en normal funktion med en direkt minskad svullnad i anklar och underben. Kompressionsstrumpans graderade funktion innebär att trycket runt fotleden är högre än trycket runt vad och underben, vilket bidrar till ett optimalt stöd för svullna anklar och underben.
För att välja rätt kompressionsstrumpor behöver man mäta omkretsmåttet runt ankeln och även vaden. Dagens tillverkare har även med ett mått avseende skostorlek men det rekommenderas alltid att man mäter sin kompressionsstrumpestorlek med omkretsmåtten. De korrelerar ofta med skostorleken.
Om man svullnar i ankel och underben så är det rekommenderat att måttet tas på morgonen då svullnaden alltid är som minst. Om man mäter in svullnad i måttet kommer kompressionsstrumpan inte att ge rätt kompression vilket påverkar funktionen.
Vid kraftigare ben finns det strumpor som är extra vida. De extra vidare modellerna tillåter rätt kompression över underbenet vid alla tillfällen.
Kompressionsstrumpor kan användas av alla vardagligt precis som en vanlig strumpa men med en säkerställd funktion. Många äldre personer upplever problem med svullnad, vilket är en direkt anledning till att använda kompressionsstrumpor.
I dagens moderna stillasittande arbeten vid ett skrivbord så kan man i vissa fall sitta still upp till 3–4 timmar i sträck. Med tanke på att vaderna inte aktiveras vid stillasittande arbete så mister man en del av den muskelpumpningen som effektivt hjälper till med återflödet. Stillasittande arbete är ofta en orsak till svullnad och trötthet i anklar och underben, vilket gör kompressionsstrumpor extra lämpade för ex. kontorspersonal eller personer med ett stillasittande yrke. På samma sätt så leder ofta ett stående arbete över flera timmar till svullnad, ofta upplevd trötthet, spänning eller "tunga ben". Stillastående arbete minskar även muskelpumpningen i vaden samtidigt som gravitationen påverkar återflödet upp till överkroppen, vilket ofta är orsaken till att man efter en viss tids arbete upplever trötthet och tunga ben.
Med dagens roliga kompressionsstrumpor med olika mönster och färger är det många som använder kompressionsstrumpor dagligen endast på grund av strumpans sköna effekt.
Moderna kompressionsstrumpor är tillverkade av slitstarka elastiska material så som bomull, polyamid och lycra. Kompressionsstrumporna skall maskintvättas precis som vanliga strumpor i 60° och klarar även av att torktumlas. Idag är det lika lätt att använda, sköta och tvätta kompressionsstrumpor som det är med vanliga strumpor, vilket ytterligare motiverar att använda strumpor med bevisad effekt vardagligt för att få piggare och mindre svullna ben.