Hälseneinflammation
Hälsenan är en kraftig sena som löper från nedre kanten av hälen och övergår till den stora vadmuskeln. Hälsenan utsätts dagligen för extrema påfrestningar både vid normal aktivitet, motion och fysisk aktivitet. En normal dag belastas foten och hälsenan med ca 5000 steg, vid löpträning kan antalet steg dubblas vilket ger en stor risk för en överbelastningsskada.
Skada
Sport
Hälseneinflammation
Hälseneinflammation smärtar ofta mitt på hälsenan men det förkommer även inflammationer i hälsenans fäste på yttre delen av hälen. Hälsenan känns ofta stel och gör ont vid belastning oftast på morgonen eller efter en längre tids vila. Inflammation i hälsenan kan även ge upphov till lokal svullnade runt hälsenan och vid kraftiga inflammationer kan huden bli rödaktig med lokal värmeökning över hälsenan. Hälseneinflammation uppstår ofta vid kraftig ökad träningsmängd och träningsintensitet men kan även uppstå vid normal belastning ofta som en överbelastningsskada. I många fall svullnar i hälsenan bidrar till minskar rörelse i fotleden med en tydlig stelhet. Problemen tilltar ofta vid aktivitet och den onda hälsenan gör över tid det svårt att öka belastningen. Hälsenan kan även knarra vid belastning.
Vad kan du själv göra vid problem med hälsenesinflammation?
En inflammerad hälsena skall inte nonchaleras då långvariga problem med hälseneinflammation kan vara svårbehandlade. Ju tidigare en åtgärd sätts in desto bättre är förutsättningarna att snabbare bli problemfri. Då hälsenans har drabbats av en lokal inflammation så är avlastning, vila viktigt. Avlastning innebär att inte utsätta hälsenan för samma höga belastning vilket kan vara total avhållsamhet vid kraftigare problem under kortare perioder. Avlastning innebär att hälseneinflammation får en möjlighet att lugna ned sig och minskar oftast i smärta. Det finns vissa enklare lösningar som ofta fungerar mycket bra vid lindrigare problem.
Förstärkt avlastning
Förstärkt avlastning minskar hälsenans arbetsområde upp och ned och uppnås enkelt med hjälp av en hälkil. Hälkilen sviktar i materialet men ger en effektiv avlastning på 4 mm vilket ofta upplevs som positivt vid problem. En hälkil kan användas i alla skor vid allt tillfällen.
Avlastning i kombination med kompression
Hälsensskydd är specifika produkter som kombinerar avlastning med kompressions av hela hälsenan för att motverka lokal svullnad och stelhet. Det finns flera olika modeller av skydd, genmensamt är att alla modeller har en anatomisk passform och silikoninlägg för att lokalt öka kompressionen runt hälensenan utan att öka det direkta trycker mot senan.
Avlastning vid pronation
Vid konstaterad överpronation motverkar en pronationssula effektivt pronationstendensen och minimerar hälsenans arbete i sidled. Anatomiska förutsättningar med överpronation i foten bidrar till att hälsenans arbetar med ökad rörelse i sidled. Hälsenans anormala arbetsområde är upp och ned varpå pronation kan vara en del av de utlösande orsakerna till att hälseneinflammation utvecklas.
Vanliga frågor
📞 08-24 47 34 ✉ kundservice@rehaboteket.se