Smärta i tummen

Tummen är en förutsättning för ett funktionellt grepp i handen och dess centrala roll i handens greppande funktion ökar risken för att utveckla problem.
Problemen har ofta flera olika orsaker men vanligtvis är problemen sammankopplade med överbelastning med inflammationssmärta som följd eller tumbasartros som är en förslitningsskada i tummens grundled. 

Vår mest sålda produkt

Stabiliserande tumortos lång modell

Stabil tumortos för extra stöd av en smärtande tumme och handled i samma produkt. Tumortosen fungerar optimalt för vardagligt användande

329 kr

Värken i tummen är i ofta övergående beroende på problem, i situationer med hög grad av belastning utsätts tummen speciellt för stora påfrestningar med smärta, svulland som vanliga problem. Avlastning av tummen är oftast grundläggande vid problem och innebär att man håller tummen en korrekt position för att skapa ett gynnsamt läge för avlastning. 
Problemet är relativt vanligt och anledningarna är många, nedan listas några av de vanligaste orsakerna till en smärtande tumme. 

Värk i tummen orsakat av artros

Artros i tummen drabbar de brosktäckta ledytorna i tummen. Artros kallas även för förslitningsskada. Den normalt glatta ledytan i tummen som möjliggör en smidig rörelse av tummen försämras med tiden och vid intensiv användning av tummen, tumbas artros. Vid smärta i tummen orsakat av artros får den drabbade ont i tummens grundled, smärtan lokaliseras till övergången av handleden och tummen. Värk i tummen orsakat av artros smärtar speciellt vid rörelse och belastning av tummen. Tummen upplevs svag och har i vissa fall en lätt svullnad över leden. Vid mera omfattande besvär med artros övergår ofta värken i tummen från belastat läge även till värk i tummen vid vila.
En avlastande tumortos hjälper till att stödja tummen och bidrar ofta till ett väldigt uppskattat extra stöd i vardagen.

De quervains syndrom

Inflammation i tummens glidsenor kallas även De Quervain och är ett inflammationstillstånd i tumbasen som bidrar till värk i tummen vid rörelse. Värken i tummen sitter lokalt i tumbasen och inkluderar även smärta i handleden lokalt över tumsidan av handleden. Värken i tummen kommer ofta gradvis och problemen uppstår ofta vid kombinerat grepp i handen samtidigt som handleden vrist i riktning. Vid inflammation i tummen svullnad ofta glidsenorna i tummen vilket minskar rörelsen i tummen och handleden. Värken i tummen ökar vid fortsatt rörelse.
Ett avlastande handledsstöd kombinerat med tumstöd bidrar till effektiv avlastning av inflammation i tummen.

Ont i tummen vid ledbandsskada i tummen

En ledbandsskada i tummen orsakas ofta av en stukning i tummen med ont i tummens nedre delar. Smärtan uppstår ofta i samband med ett tydligt skadetillfälle som ex en boll mot tummen. Tummen svullnar ofta med blånad och lokal svullnad samtidigt som värken i tummen tilltar. En ledbandsskada i tummen skall alltid undersökas för att utesluta ytterligare problem, detta för att motverka permanent nedsatt stabilitet och funktion i tummens grundled efter skada och rehabilitering. Ett stabilt stöd för tummen kan användas för att stödja tummen för att minska rörelsen vid värk och smärta i tummen efter skada

SMS-tumme

SMS-tumme är en realtivt ny företeelse som ger värk i tummen vid många ensidiga upprepade rörelse. Antalet rörelser för att skriva ett vanligt SMS på din smarta telefon är ofta påfrestande för tummens muskulatur och kan utlösa en lokal muskel inflammation i tummens muskler. SMS tummen överbelastar tummen med värk i tummen vid rörelse. Lösningen vid sms tumme är oftast att minska knappande på telefonen eller variera sig för att därigenom avlasta tummen. Ett lättare stöd för tummen kan användas för att avlasta tummen vid smärta och värk i tummen vid problem.

Oavsett problem så erbjuder Rehaboteket ett komplett sortimnet av stöd för tummen, tumortoser. Vi hjälper gärna till att hitta rätt produkt för dig och dina problem. Ring oss gärna på 08-244734 vardagar mellan 9-16 så kommer vår kompetenta kundservice att göra sitt yttersta för att du skall hitta den mest lämpade produkten för dig och dina problem. 

Senast uppdaterad 2022-03-28

Denna text har granskats av:

Jag heter Maja Nilsson och är legitimerad fysioterapeut av Socialstyrelsen. Min fysioterapeutexamen, med inriktning beteendemedicin, tog jag på Mälardalens Högskola. Är bla.a vidareutbildad inom OMT steg 2, CSPT (certified Sports Physiotherapist), idrottsmedicin, dry-needling & skivstångsrehabilitering. Jag driver en Idrottsskadeklinik samt arbetar med idrottslag.